Chorvatské recepty


Blitva

Jde o přílohový salát.blitva2blitva

Suroviny:

- brambory

- špenát / mangolt

- několik stroužků česneku

- olivový olej

- šťáva z citronu

Postup :

Brambory zbavím slupky a nakrájíme na menší kousky, které povaříme ve osolené vodě až změknou. Až změknou, přidáme omytý a očištěný špenát a spolu povaříme ještě několik minut. Následně scedíme. Polijeme olejem a citrónovou šťávou. Přidáme najemno osekaný česnek a ochutíme solí a pepřem.

Podáváme nejčastěji jako přílohu k rybám a jiným mořským živočichům.

_____________________________________________________________________________

Salát z chobotnice - "salata od hobotnice"

Suroviny na 4 porce:chobotnice

1 velká chobotnice (cca 1 kg), vykuchaná a omytá vodou

1 vetší červená cibule (může být i normální), najemno pokrájená

olivový olej

ocet (nejlépe vinný), citrón

stroužek česneku. drcený

2-3 lžíce posekané petrželové natě

Postup :

Chobotnici naklepeme a dáme do hrnce. Zalijeme vodou tak aby byla celá ve vodě. Na středním ohni vaříme asi 1-3 hodiny až maso změkne. Necháme ve vodě až do vychlazení, potom scedíme pokrájíme a vložíme do salátové mísy. Přidáme olivový olej, najemno nakrájenou cibuli, šťávu z citronu, pepř, česnek a petrželovou nať. Na hodinku necháme odležet v ledničce.

Podáváme s bílím pečivem.

_____________________________________________________________________________

Černé rizoto - cirni rižoto

Složení:

- 1 kg sépií

- 1/2 kg olihní

-olivový olej

- 1 velká cibule

- 5 stroužků česneku

- 3 lžičky nasekané petrželové natě

- 1 dl červeného vína

- 1 dl červeného vinného octa

- rýže

- pláty citrónu a petrželová nať na ozdobu

Postup :

Očistíme sépie a olihně (oddělit chapadla od těla, opatrně vytáhnout vnitřnosti, aby se neporušil váček s barvivem). Omyjeme vodou a váčky s barvivem odložíme stranou. Tělo rozkrájet na pásky nebo čtverečky. Do malé misky vymáčkneme barvivo z váčků, přidáme několik kapek vody. Vidličkou našleháme dokud nevznikne konzistentní pasta. Na velké pánvičce rozehřejeme olej. Osmahneme cibulku dokud nezesklovatí, pak přidáme mořské živočichy. Smažíme, dokud nezískají zlatou barvu a nezměknou (cca 10-15 min). Přidáme posekaný česnek a petrželku. Vlijeme víno, ocet a atramentovou pastu. Zamícháme a vaříme ještě 5 minut. Dochutíme solí a pepřem.

Opláchneme rýži a společně s olejem dáme na do pánve s připravenými mořskými plody.. Zamícháme. Následně přidáme vody, aby se rýže zakryla vodou. Bez pokličky vaříme až rýže změkne (20-25 minut). Občas zamícháme. Pokud hladina vody příliš klesne přilijeme horkou vodu a znovu zamícháme. Je potřeba dávat pozor, aby jídlo nepřipálilo. Hotové rizoto dáme na talíře a ozdobíme citrónem a větvičkami petrželky.

Podáváme samostatně se salátem a pečivem, nebo podáváme jako přílohu ke grilovaným rybám a mořských živočichům.

_____________________________________________________________________________

Grilované olihně - Lignje na žaru

Složení:olihen

- olihně (na jednu porci potřebujeme 5-6 středních nebo jednu velkou)

- olivový olej

- zelená petrželka

- šťáva z citrónu

- několik stroužků česneku

- sůl, pepř

Postup :

Olihně vykucháme a důkladně očistíme. Oddělíme chapadla od těla. Osušíme. Rozehřejeme gril na velmi vysokou teplotu. Olihně před grilováním nesolíme. Na gril nejdříve klademe těla olihní. Po chvíli přidáme i chapadla. Grilujeme několik minut, dokud olihně nedostanou tmavě bronzovou barvu.

Podáváme s dresinkem připraveného z oleje, citrónové šťávy, posekaného česneku a zelené petrželky. Jako příloha se podávají hranolky nebo blitva.

_____________________________________________________________________________

Dalmatské  brodetto

Složení:

1,25 kg různých ryb a ovoce moře

4 lžíce olivového oleje (extra virgin - tj. panenský)

3 stroužky česneku

2 lžičky červeného pepře

1 cibule

1 zelená petrželka

2 nakrájená rajčata

1 lžíce rajčatového koncentrátu

1 lžíce octu

Postup :

Rozehřejeme olej na velké pánvi(nebo hrnci vhodnému ke smažení). Přidáme cibuli, kterou necháme zesklovatět. Opepříme a dáme česnek a rajčatový koncentrát. Mezitím nakrájíme ryby a mořské ovoce na stejné kousky. Ryba vkládáme ve vrstvách do pánve. Nejdříve ty s pevnějším masem. Nahoru dáváme mušle a olihně. Pak přidáme rajčata a nasekanou zelenou petrželku. Okořeníme a přivedeme k varu. Vaříme na velmi slabém ohni asi hodinu.

Podáváme horské spolu s polentou, těstovinami.nebo rýží.

_____________________________________________________________________________

Zelné závitky - sarma

Složení:

- 1 menší zelí

- 250 g mletého vepřového masa

- 250 g mletého hovězího masa

- 2 lžíce tuku

- 1 lžíce mouky

- 1 lžíce rýže

- 2 středně velké cibule

- 3 zelené papriky

- 1/2 kg rajčat nebo rajčatový koncentrát

- zelená petrželka

- 1 łlžička mleté červené papriky

- sůl, pepř

Postup :

Ze zelí odstraníme tvrdý střed. Zelí spaříme v horké vodě, tak aby se listy oddělili. Centrální "žílu" listu ořízneme naplocho (jinak se bude list mít tendenci lámat). Na lžíci tuku zesklovatíme cibulku a přidáme oba druhy masa. Chvíli podusíme. Přidáme koření a spařenou  rýži. Opět chvíli podusíme. Takto připravenou nádivku ukládáme na zelné listy, které potom srolujeme. Roky následně ukládáme vedle sebe do hrnce na zbylé zelné listy.

Rajčata, cibuli, petrželovou nať a jednu zelenou papriku uvaříme a nachytáme protlak. Zahustíme zásmažkou ze lžíce tuku a mouky. Protlakem poléváme zelné závitky.

K vylepšení chuti před koncem vaření přidáme ještě 2 zelené papriky a trochu mleté červené papriky.Vaříme na velmi slabém ohni dokud zelí nezměkne.

_____________________________________________________________________________

Čevapčiči - Čevapčici

Složení:

1/2 kg mletého jehněčího nebo vepřového masa

1/2 kg mletého hovězího masa

1 lžíce pepře

1 lžíce majoránky

1 lžička soli

1 lžička sladké papriky

2 stroužky česneku

zelená petrželka

Postup :

Necháme dobře rozehřát gril. Všechny položky smícháme dohromady. Necháme asi 15 minut uležet. Ze směsi posléze formujeme delší poměrně tenké rolky. Rolky dáme na gril a pečeme. Po asi 3.5 minutách obrátíme a dopečeme.

Podáváme ještě teplé s jogurtem, hořčicí nebo omáčkou ajvar a čerstvou zeleninou.

_____________________________________________________________________________

Pašticada

Složení:

- libové hovězí maso

- bůček

- česnek

- cibule

- celer

- vinný ocet

- bujón (vývar t kostí)

- 1 dl červeného vína

- muškátový oříšek

- hřebíček

- pepř, lžička cukru

Postup :

Hovězí maso v vcelku prošpikujeme bůčkem, česnekem a několika hřebíčky. Podlijeme octem. Takto připravené maso necháme 24 hodin odležet. Po odležení marinádu otřeme, posolíme, popepříme a posypeme muškátovým oříškem. Na pánvi osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku a celer. Přidáme maso a opečeme z obou stran. Potom zmenšíme plamen a chvíli podusíme. Potom podlijeme oslazeným vínem a přivedeme do varu. Přidáme bujón (vývar), tak aby se maso do vývaru celé ponořilo. Pozvolna dusíme asi 3 hodiny (větší kus masa i 4 hodiny). Potom maso vytáhneme, rozkrájíme na plátky a opět vložíme do vývaru (ne déle než na půl hodiny). Pokud vývar není dostatečně hustý můžeme zahustit strouhankou. K dochucení lze přidat i rajčatový koncentrát.

Podáváme s vařeným bramborem nebo těstovinami.

 

Vyhledat loď l Kapitánské kurzy l Kapitánské průkazy l Počasí Chorvatsko l Počasí Řecko l Meteorologie l Pojištění kauce l Partneři l Mapa stránek I Chorvatsko apartmány
EUROMARINA 2010
Chorvatsko apartmány I ShoreHotel I Windsurfing l eShop4U l MujAndilek
x